Prikkeldraad en muren: nocturne in het ADVN

Prikkeldraad en muren: nocturne in het ADVN

 

Tijdens de repressie zaten er een 100.000 vermeende en veroordeelde collaborateurs in reguliere gevangenissen en speciaal voor hen ingerichte hechteniskampen. Het kamp van Lokeren, waarover Björn Rzoska bij Doorbraak een opgemerkt boek publiceerde, is allicht het bekendste daarvan. In dat kamp componeerde Remi Piryns Het gebed voor het Vaderland. Filip De Pillecyn schreef er het stripverhaal Hoe de zwarten in de hemel kwamen — dat is opgenomen in de geannoteerde heruitgave van zijn gevangenisdagboek Tegen de muur. Er was immers tijd genoeg om te componeren, te dichten, te tekenen en schilderen, aan sport te doen, houtsnijwerk te (leren) maken en zelfs radio te maken.

Repressie en ontspanning

Wat de gevangenen tijdens de repressie allemaal uitstaken in de zeeën van vrije tijd die ze hadden tijdens hun hechtenis, is het voorwerp van een bijzondere tentoonstelling in het ADVN. In dat Archief en Documentatiecentrum voor het Vlaams-nationalisme wordt een kleurrijke selectie van een ruime selectie getoond vanaf 28 april tot einde september. Elders op Doorbraak kunt u meer lezen over het verblijf in de kampen en deze tentoonstelling.

Doorbraak biedt u de mogelijkheid deze tentoonstelling begeleid door de curatoren te bezoeken. Voordien krijgt u een blik achter de schermen van het ADVN, om zo die unieke archiefinstelling te leren kennen. En alvorens Doorbraak-auteur en ADVN-voorzitter u uitnodigt voor een drankje, krijgt u een panelgesprek over de repressie en de kampen van Jean-Pierre Rondas met Björn Rzoska.

Nocturne

Wat? Een begeleide rondleiding in het ADVN en de tentoonstelling Gemaakt achter prikkeldraad

Wanneer? XX juni 2019, om 19.30 uur.

Waar? ADVN, Lange Leemstraat 26, 2018 Antwerpen. Parkeren kan in de ondergrondse garage ‘Nationale Bank’ in de Britselei 1 (Indigo). Trams 7, 8, 10, 13, 14 en 40 stoppen vlakbij.

Voor deze avond vragen we u zich hieronder in te schrijven. Voor de hele avond vragen we u wel 20 euro; ‘Vrienden van Doorbraak’ betalen 10 euro.

 

Tijdens de repressie zaten er een 100.000 vermeende en veroordeelde collaborateurs in reguliere gevangenissen en speciaal voor hen ingerichte hechteniskampen. Het kamp van Lokeren, waarover Björn Rzoska bij Doorbraak een opgemerkt boek publiceerde, is …