Winst voor iedereen | Joseph E. Stiglitz

Joseph Stiglitz beschrijft hoe het vrijemarktdenken is ontspoord, vooral in Amerika. Maar daar niet alleen. Kern van het probleem is dat een paar grote bedrijven de markt zijn gaan overheersen. De overheid staat erbij en kijkt ernaar. De financiële sector ging zijn eigen gang, w …

22,49

Artikelnummer: 9789025310615 Categorie: Tags: , ,

Beschrijving

Joseph Stiglitz beschrijft hoe het vrijemarktdenken is ontspoord, vooral in Amerika. Maar daar niet alleen. Kern van het probleem is dat een paar grote bedrijven de markt zijn gaan overheersen. De overheid staat erbij en kijkt ernaar. De financiële sector ging zijn eigen gang, wat leidde tot de crisis van 2008. Technologiebedrijven eigenen zich inmiddels op ongekende schaal persoonlijke data toe en in handelsovereenkomsten worden de belangen van de werknemers vergeten. Welvaart wordt op steeds grotere schaal gestolen in plaats van gecreëerd.
Stiglitz laat zien wat we nodig hebben voor welvaart en een hoge levensstandaard: onderwijs, wetenschappelijke en technische vooruitgang, verantwoordelijkheidsbesef en de rechtsstaat. Hij pleit voor eerherstel voor de instellingen die lijden onder de macht van de grote ondernemingen: de rechtspraak, de universiteiten, de media, ja de democratie zelf.
We moeten de markten zo reguleren dat ze de belangen van de mensen dienen in plaats van andersom. Dat is een politieke keuze. Stiglitz staat voor een progressieve vorm van kapitalisme met een gezonde economische groei. Alleen zo komt een fatsoenlijk bestaan voor iedereen weer binnen handbereik.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Winst voor iedereen | Joseph E. Stiglitz” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Boekinformatie

ISBN 9789025310615
Aantal bladzijden 368
Afmetingen 217 x 136 x 30 mm
Afwerking Paperback / softback
Uitgever Singel Uitgeverijen
Auteur Joseph E. Stiglitz (auteur)

Arian Verheij (vertaler)
Huub Stegeman (vertaler)
Joseph E. Stiglitz ontving in 2001 de Nobelprijs voor de economie. Hij is hoogleraar Economie aan Columbia University (New York) en schreef een aantal boeken over globalisering. Zijn werk is in vele talen vertaald. In Nederland verscheen in 2016 het succesvolle De euro.
Geïllustreerd Neen
Druk 1
Datum van uitgifte 12-11-2019

Andere suggesties…