Weekkalender ROETS, het geheugen van de Lage Landen

Voor wie op zoek is naar zijn ‘roots’ en naar markante mensen van bij ons.

Helaas, de kalender is uitverkocht.

15,99

Uitverkocht

Artikelnummer: 9789059089914 Categorie: Tags: ,

Beschrijving

De nieuwe Roets is een parel.

En wie ‘t verst van Brussel woont krijgt hem gratis

De nieuwe Roets, die inmiddels befaamde historische weekkalender van de Lage Landen is niet alleen een uiting van vakmanschap maar ook een pareltje om lezen.

Wekelijks wordt een markante figuur, een plek of een historisch feit in de kijker gezet.

In de editie 2020 lees je het verhaal over il Fiammingo Giambologna, de briljante bronsgieter die rond 1600 de bekendste beeldhouwer van Europa was. En dat van Misia Godebska, het merkwaardig prinsesje uit Halle dat koningin van Parijs werd. Wie er nog allemaal aan bod komt? Mon De Clopper, de stichter van de Europeade,  Guido De Praetere, de man die tv-geschiedenis schreef; de dansende Elsa Darciel en Corry Lievens die het Vlaams jeugdtheater op de kaart zette. En ken je Emile  Van Ermengem nog, de man met het meest geliefde gif van de wereld? En meestervervalser Han Van Meegeren? Stuk voor stuk boeiende persoonlijkheden. Of hoe zat dat nu alweer met de Brugse Metten en de Slag bij Nieuwpoort? Dat Zonnekoning Lodewijk de veertiende in 1695  Brussel vakkundig in brand liet schieten ondermeer vanuit Dilbeek en Anderlecht wist je wel …

Een echte ontdekking is Dendermondenaar Amaat Burssens die voor hij naar Congo trok eerst pertinente en lastige vragen stelde aan de Koloniale Hogeschool: ’Waarom moeten onze Vlaamse missionarissen en zusters de Congolezen in het Frans opleiden en mag dat niet in het Nederlands?’ Een sereen en gezond antwoord kreeg hij niet…

Amaat legde achteraf de basis van de richting Afrikanistiek aan de Gentse Universiteit.

De Roets positioneert zich als ‘Het geheugen van de Lage Landen’.
Geregeld wordt de laatste jaren ook een spotlichtje gezet op markanten van Nederland.  Op de onbekende Cornelia Arens bijvoorbeeld. Het Amsterdams begijntje dat niet in de kerk wou begraven worden maar wel in de goot. Waar ze nu al ligt sinds 1654. Met jaarlijks op 2 mei verse bloemen op haar grafsteen, in die goot …

Eigenlijk kan je de Roets een luchtige ‘heropfris-geschiedenis’  of een ‘herontdek-je-roots’ publicatie voor het brede publiek noemen. Een historische kalender om weer helemaal thuis te komen in het rijke verleden van de Lage Landen.

Aangevuld met pittige weetjes-met-knipoog is die kalender eigenlijk een verrassend-verrijkend en luchtig indringend pedagogisch instrument .

Tussendoor ; in haar zoektocht  naar een grote gedetailleerde kaart van het Europa der volkeren roept De Roets nu de hulp van de lezers in. De Roets zoekt  een Europakaart met staatsgrenzen, regiogrenzen, volkerengrenzen, taalgrenzen.  De lezer die zo’n kaart vindt, mag op een verrassing rekenen! Een seintje naar  contact@roetsinfo.eu.

Ook puzzelaars komen goed aan bod. In speelse en originele puzzels kunnen ze hun historische kennis testen. En er zelfs een mooie prijs mee winnen. Waarop zou je wachten om mee te doen?

Tien jaar geleden kreeg het Roetsproject de Visser-Neerlandia prijs voor cultuur. Met als motivering van de jury: ‘Uit waardering voor het vele werk van een groep vrijwilligers dat heeft geleid tot een kwaliteitsvol en verfrissend project. Een project, dat bij een breed publiek interesse wekt voor Vlaanderens markante figuren en geschiedenis.’  Die prijs bleek geen verloren investering.

De Roets wordt gemaakt door een zestigtal pro-Deo auteurs, gedreven vrijwilligers, historici en aardig wat knappe freelancers die uit het onderwijs, de media en het bedrijfsleven komen.

En, een apart toetje, wie ‘t verst van Brussel woont, krijgt de Roets gratis!  Op dit moment is dat een lezer die les geeft in Palo Alto… al ietsje verder dus dan Vloerzegem of Dokkum… De verste lezer ooit woonde in de Fiji Eilanden en werd een fanatieke medewerker.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Weekkalender ROETS, het geheugen van de Lage Landen” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Boekinformatie

Afwerking Softcover
Uitgever Davidsfonds