Uit naam van de majesteit | Vilan van de Loo

  

Van Heutsz is de meest omstreden militair uit de Nederlandse geschiedenis, maar tot op heden ontbrak er een gedegen biografie over hem. Uit naam van de majesteit vult deze lacune met een reconstructie van zijn carrière en zijn tijd, op basis van een veelheid aan bronnen. Daarbij …

29,99

Dit boek is nog niet verschenen of in herdruk. U kan het wel al bestellen.

Artikelnummer: 9789044643770 Categorieën: ,

Beschrijving

Van Heutsz is de meest omstreden militair uit de Nederlandse geschiedenis, maar tot op heden ontbrak er een gedegen biografie over hem. Uit naam van de majesteit vult deze lacune met een reconstructie van zijn carrière en zijn tijd, op basis van een veelheid aan bronnen. Daarbij is ook geput uit het familiearchief Van Heutsz, dat brieven van zijn echtgenote bevat. Van Heutsz had veel bewonderaars, onder wie Wilhelmina en Emma, én veel vijanden. Hoe kon het gebeuren dat juist hij benoemd werd tot gouverneur van Atjeh en daarna tot gouverneur-generaal, onderkoning van Indië? En hoe manifesteerde Van Heutsz zich na die tijd als bekende en invloedrijke Nederlander in het thuisland?
Op alles wat Van Heutsz deed en naliet reageerde Nederland. Dat bleef zo tot ver na zijn dood. Met verschillende monumenten werd hij tot held verheven, om in de provotijd als symbool van de antikoloniale stroming als schurk vertrapt te worden. Hoe de man zelf dacht over het nut van militair geweld, de uitreiking van Militaire Willems-Ordes, en zijn majesteit onthult dit fascinerende boek.

Vilan van de Loo is schrijfster en onderzoekster. Ze publiceert over Nederlands-Indië.

Uw beoordelingen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Schrijf de eerste beoordeling “Uit naam van de majesteit | Vilan van de Loo”

Boekinformatie

ISBN 9789044643770
Aantal bladzijden 368
Afwerking Paperback / softback
Uitgever Prometheus, Uitgeverij
Leverbaar vanaf 04-06-2020
Auteur Vilan van de Loo (auteur)
Geïllustreerd Neen
Druk 1
Datum van uitgifte 04-06-2020