Tegen de muur | Filip De Pillecyn

Een aanklacht tegen de misdadige verwaseming van het onderscheid tussen verzet, straatrepressie en staatsrepressie.

24,95

Beschrijving

Wat beleefde en dacht een alom gerespecteerd Vlaams romanschrijver, journalist en intellectueel toen hij van 1944 tot 1949 wegens collaboratie in de gevangenis zat? Hoe verwerkte hij de nederlaag van de zaak waarvoor hij zich als flamingant had ingezet?

Al tijdens zijn gevangenschap begon Filip De Pillecyn aan zijn memoires over de grote breuk in zijn bestaan. Ze werden niet onmiddellijk na zijn vrijlating gepubliceerd, noch bij zijn overlijden in 1962. Toen ze in 1979 onder de titel Face au murwel verschenen, was het in verminkte vorm. Vele passages bleken gecensureerd.

In deze heruitgave zijn de oorspronkelijke ‘herinneringen’ hersteld. Voor het eerst kan de lezer zien hoe De Pillecyn worstelt met het volksnationalisme dat hij had beleden, maar ook hoe hij ten slotte de repressie een plaats geeft in zijn levensfilosofie. Dit wordt de basis voor zijn latere romans.

Tegelijkertijd blijkt nu de grote overeenkomst van De Pillecyns observaties met het gangbare Vlaamse negatieve oordeel over de repressie als een mislukking, zowel in haar opzet als in haar praktijk en uitwerking.

Naast de geannoteerde tekst bevat deze uitgave een handleiding bij de lectuur ervan, en een toegift in de vorm van het stripverhaal Hoe de zwarten in de hemel kwamen,ontstaan in het hechteniskamp van Lokeren.

Filip De Pillecyn (1891-1962) was de eerste redacteur van De Standaard en een van de oprichters van het Verbond van Vlaamse Oud-Strijders (VOS) en de IJzerbedevaart. Na de Tweede Wereldoorlog zat hij een celstraf uit voor collaboratie in het beruchte kamp van Lokeren. Hij werd vooral bekend voor zijn romans De soldaat Johanen Monsieur Hawarden. Gerard Walschap noemde De Pillecyn ‘de Prins der Nederlandse Letteren’.

Extra informatie

Afmetingen 14 × 21.5 mm

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Tegen de muur | Filip De Pillecyn” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere suggesties…