Aanbieding!

Na het journaal volgt het nieuws | Johan Sanctorum

Johan Sanctorum nodigt uit tot kritisch kijken naar en lezen van zogenaamde traditionele media. Een gezonde dosis mediakritiek.

14,95 13,50

Artikelnummer: 9789492639271 Categorieën: , Tags: , , , , ,

Beschrijving

Hoe verzamelen of ‘maken’ kranten het nieuws? Hoe gaat de openbare omroep, die van ons allemaal is, om met objectiviteit? Hoe hebben de commercialisering en de marketinglogica, na de ontzuiling, tot vervlakking geleid? Is er nog een verschil tussen De Standaard en De Morgen of wordt het steeds meer eenheidsworst? Wat met de satirische pers, de betekenis van humor in de samenleving na 9/11? Op welke manier sluipt de politiek correcte zelfcensuur in de redacties van kranten, weekbladen,  tv-zenders? Bestaat er nog echt zoiets als vrijemeningsuiting, of is die alleen voorbehouden aan het kransje van zogenaamde ‘opiniemakers’?

Na het journaal volgt het nieuws is geen klaagzang, maar een uitnodiging tot kritisch lezen en kijken. Bij een goede dosis mediakritiek is iedereen gebaat, ook de pers zelf. In deze lezing, waar ook plaats moet zijn voor humor en relativering, worden we allemaal een beetje journalist, en daar kan de democratie alleen maar bij winnen.

‘Mediakritiek zou an sich eigenlijk overbodig moeten zijn, want de media zijn de zelfverklaarde waakhonden van de democratie. In werkelijkheid moeten we ze zelf heel de tijd in ‘t oog houden, die journalisten, en hebben wij er een volle dagtaak aan. De waarheid is wat de lichtgelovige lezer/luisteraar/kijker voor waarheid wil kopen, zo lijkt het devies wel.’

Johan Sanctorum (1954) studeerde filosofie en kunstgeschiedenis aan de VUB. Achtereenvolgens docent, uitgever/hoofdredacteur van het filosofisch tijdschrift O, theaterdramaturg, communicatieconsultant en auteur/columnist – onder meer voor Doorbraak.b. Eerder publiceerde hij Media & journalistiek in Vlaanderen en De langste mars.

Na het Journaal volgt het nieuws werd voorgesteld op 2 april 2019 in het Cultureel Centrum De Zandloper in Wemmel.

Boekpresentatie 2 april 2019


Video embedding powered by Webilop

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Na het journaal volgt het nieuws | Johan Sanctorum” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Boekinformatie

Aantal bladzijden 112
Afmetingen 21.5 x 14 mm
Afwerking Softcover
Uitgever Doorbraak