Frans van Cauwelaert: politieke biografie | Lode Wils

De biografie van een van de belangrijkste figuren uit de 20e-eeuwse geschiedenis van Vlaanderen en de Vlaamse beweging. Tweede druk.

Laatste exemplaren! 

39,95 20,00

Beschrijving

Frans van Cauwelaert is ongetwijfeld een van de belangrijkste figuren uit de 20e-eeuwse geschiedenis van Vlaanderen en de Vlaamse beweging. Hij ging de geschiedenis in als de ‘Messias van Vlaanderen’.

Als voorman van de Katholieke Vlaamse Landsbond was hij het Vlaamse gezicht van de katholieke partij in Vlaanderen. Hij leidde de Vlaamse christendemocraten in de Kamer, stichtte de krant De Standaard, was auteur van het Vlaamsgezinde eisenprogramma tijdens het interbellum. Zo drukte hij onder meer de vernederlandsing van de openbare administratie door, van het leger, en van het onderwijs – van lager tot hoger.

Als burgemeester van Antwerpen begon hij met de industrialisering en de uitbreiding van de haven. Nadien was hij achtereenvolgens minister en Kamervoorzitter. Na de Tweede Wereldoorlog speelde hij een belangrijke rol in de Koningskwestie en bepleitte hij als voorzitter van het Beneluxparlement een Atlantisch Bondgenootschap eerder dan Europese eenmaking.

Lode Wils (1929) is hoogleraar emeritus hedendaagse geschiedenis aan de KU Leuven. Hij publiceerde over natievorming, christendemocratie en Vlaamse beweging, waaronder heel wat ophefmakende, baanbrekende en bekroonde werken.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Frans van Cauwelaert: politieke biografie | Lode Wils” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Boekinformatie

ISBN 9789492639035
Aantal bladzijden 960
Afmetingen 0 x 16 x 24.5 mm
Afwerking Hardcover
Uitgever Doorbraak