De eerste populist | Pieter Jan Verstraete

Het verhaal van de eerste populist in Antwerpen, Leo Frenssen, die in 1938 plots met zes leden in de gemeenteraad terechtkwam. | VERSCHIJNT 28 februari 2018

16,95

Artikelnummer: 9789492639264 Categorie: Tags: , , , , ,

Beschrijving

Als vakbondsman, pacifist, antimilitarist, flamingant, socialist, utopist, feminist, communist, wereldverbeteraar en ‘technocraat’ deed Leo Frenssen van zich spreken. Op straat demonstreerde hij in het centrum van Antwerpen allerhande turnoefeningen en reed hij rond met zijn triporteur. In oktober 1938 zorgde hij nationaal en internationaal voor opzien. De kleurrijke Frenssen haalde de voorpagina’s van de kranten. Uit het niets behaalde zijn Teknokratische Partijineens zes zetels in de Antwerpse gemeenteraad. De klassieke partijen, met burgemeester Camille Huysmans op kop, stonden met hun mond vol tanden. In april 1939 deed Frenssen het nog eens over. De leurder werd verkozen tot volksvertegenwoordiger. 

Deze biografie vertelt voor het eerst zijn bewogen levensverhaal.

Pieter Jan Verstraete (1956) is bibliothecaris en publiceerde tot nu toe 58 boeken, 25 brochures en tal van historische artikels, onder meer op Doorbraak.be. Eerder publiceerde hij de standaardbiografieën over Odiel Spruytte (1990), Reimond Tollenaere (1996) Hendrik Jozef Elias (2005) en Leo Vindevogel (2013).

Extra informatie

Afmetingen 14 × 21.5 mm

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “De eerste populist | Pieter Jan Verstraete” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *