Cultuurmarxisme | Paul Cliteur, Sid Lukkassen e.a.

‘Dit boek toont haarscherp aan hoe links haar progressieve idealen heeft ingeruild voor steun aan, of op zijn minst stilzwijgen over, de meest conservatieve tradities en gebruiken.’ (Dirk Verhofstadt

18,95

Artikelnummer: 9789463383608 Categorieën: , Tags: ,

Beschrijving

Er waart een spook door het Westen, niet dat van het communisme, maar van het cultuurmarxisme. Het communisme is dood, het cultuurmarxisme
springlevend. Cultuurmarxisme is een term waarmee critici bepaalde onderdelen van de linkse politieke agenda aanduiden en afwijzen. Volgens de critici zou het marxisme weliswaar zijn verslagen, maar is het als een Phoenix uit zijn as herrezen in een andere vorm. Marxisten hebben de preoccupatie met de materiële (sociaaleconomische( omstandigheden verlaten en zich gericht op de cultuur. De arbeider (het proletariaat) ‘als troetelkind van linkse intellectuelen’ heeft plaats gemaakt voor nieuwe verworpenen der aarde (Fanon(. Het heeft geleid tot een soms absurde zoektocht naar ”nieuwe zieligheid”.
Of doet dit onrecht aan de ernst van de situatie? Is wellicht meer te zeggen voor cultuurmarxisme dan we zouden denken? Is het niet gewoon juist dat de arbeider zich heeft geëmancipeerd en staan nu nieuwe groepen in de wachtrij die onze aandacht en zorg verdienen? Hebben de critici van het cultuurmarxisme het niet gewoon bij het verkeerde eind?

Paul Cliteur (1955) is een Nederlandse rechtsgeleerde en filosoof, opiniërend columnist en publicist. Hij was curator van de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD, en van 1993 tot 1995 voorzitter van het Humanistisch Verbond. Sinds 2015 is Cliteur verbonden aan Forum voor Democratie.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Cultuurmarxisme | Paul Cliteur, Sid Lukkassen e.a.” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Boekinformatie

Aantal bladzijden 306
Afmetingen 23 x 15 mm
Afwerking Softcover
Uitgever Aspekt

Andere suggesties…