Aanbieding!

Bundel: De Langste Mars & Na het journaal volgt het nieuws | Johan Sanctorum

21,95 19,95

Beschrijving

Een greep uit de VRT-programma’s van elke week, leert ons almaar meer over de infantilisering, de ‘verkinderlijking’ van onze staatszender van publiekrecht.

Wat dacht u van de zoveelste herhaling in prime time op zaterdagavond van de serie De Kampioenen? Kinderen vinden het leuk, zo getuigt het succes van de gelijknamige bioscoopfilm(en).
Of hoe bekijkt u dat machogedrag in Kamp Waes, de human interest van Down the Road (volwassenen met het Down-syndroom – hebt u de woordspeling?), of de tragikomische serie Zie mij graag? Tragisch inderdaad.
De tenenkrullende blik achter de schermen van de familie Nys (DNA Nys) of het absolute dieptepunt Vandaag over een jaar: over mensen die iets bijzonder willen realiseren, bijvoorbeeld zich verlossen van hun spinnenfobie, ja het is me wat.
(Zucht.)

Quo vadis, VRT?
We kunnen  daar uiteraard meewarig mee lachen maar anders wordt het wanneer je een blik werpt op de belerende actualiteitsprogramma’s als Terzake of De Afspraak.
Johan Sanctorum schreef er recent een boek over: Na het journaal, volgt het nieuws.
Hij legt daarin fijntjes uit hoe steeds weer de zelfde ‘kliek’ van genodigden aan het gesprek mogen deelnemen en hoe met Vlaams belastinggeld progressieve programmapunten en ideeën aan de man worden gebracht. De framing en de daaruitvolgende desinformatie worden door Sanctorum vakkundig blootgelegd en aan de kaak gesteld.

De wortels vind je terug in de studentenrevoltes van mei ’68 en wat dat daarop volgde. U leest het verhaal van het groeiend cultuurmarxisme in De Langste Marshet vorige boek van Johan Sanctorum.

Interessant is het dan om te ontdekken hoe de politiek correcte zelfcensuur in de redacties van kranten, weekbladen en tv-zenders sluipt. Bestaat er nog echt zoiets als vrije meningsuiting, of is die alleen voorbehouden aan het kransje van zogenaamde opiniemakers? Je ziet immer steeds dezelfde ‘opiniemakers’ die hun zegje mogen komen.

Antigif
Na het journaal volgt het nieuws is geen klaagzang, maar een uitnodiging tot kritisch lezen en kijken. Bij een goede dosis mediakritiek is iedereen gebaat, ook de pers zelf. En zeker vandaag, nu de VRT in zwaar weer zit.
In deze lezing, waar ook plaats moet zijn voor humor en relativering, worden we allemaal een beetje journalist, en daar kan de democratie alleen maar bij winnen.

 

DoorbraakBoeken.be biedt u de bundel De Langste Mars + Na het journaal volgt het nieuws aan een tijdelijke actieprijs van €20 (excl.verzending)

 

 

Oui!

Gepubliceerd op 16 June 2010
Auteur: Doorbraak redactie


Hun boekje verscheen toen wij nog konden vrezen dat meester-loodgieter Dehaene deze keer een Belgische mouw zou kunnen passen aan BHV. Dat moet ons niet beletten het boekje Oui, Une autre Belgique est possible toch nog met een positieve ingesteldheid te willen lezen.

B Plus heeft inderdaad zijn Belgische waarheden samengevat in een minuscuul pocketje van amper 140 kleine bladzijden. Een wat slordig geschreven samenvatting van alle mogelijke en andere ideetjes die men zou kunnen invoeren om toch maar dat ‘andere Belgique’ op gang te brengen. We schrijven met opzet ‘Belgique’ omdat het B Plus-verhaal alleen in het Frans beschikbaar is.

B Plus wil uiteraard niet weten van scheiding tussen Noord en Zuid, zelfs niet van confederalisme. Een verder uitbouwen van het unionistisch federalisme, dat misschien wel. De wetten van de deelstaten moeten dan wel worden ondergeschikt aan de federale wetgeving. Een federale kieskring, een Belgische sociale zekerheid, een senaat van de gemeenschappen maar ook de splitsing van BHV. In ruil stellen de Franstaligen geen nieuwe gebiedseisen meer. Brussel moet een volwaardig derde gewest worden, ingekapseld binnen een Brussels Metropolitan Region. Weg met de omzendbrieven, leve de niet benoemde burgemeesters.

Een verhaal dat zeker niet druipt van FDFagressiviteit. Het leest soms zelfs welwillend tegenover Vlaanderen. Alleen is het zo hopeloos ver weg van de Belgische realiteit dat men zich bij het lezen van het boekje niet eens meer ergert.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Bundel: De Langste Mars & Na het journaal volgt het nieuws | Johan Sanctorum” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Boekinformatie

Afwerking Paperback
Uitgever Doorbraak

Andere suggesties…