Posted on

Prikkeldraad en muren: nocturne in het ADVN

Tijdens de repressie zaten er een 100.000 vermeende en veroordeelde collaborateurs in reguliere gevangenissen en speciaal voor hen ingerichte hechteniskampen. Het kamp van Lokeren, waarover Björn Rzoska bij Doorbraak een opgemerkt boek publiceerde, is allicht het bekendste daarvan. In dat kamp componeerde Remi Piryns Het gebed voor het Vaderland. Filip De Pillecyn schreef er het stripverhaal Hoe de zwarten in de hemel kwamen — dat is opgenomen in de geannoteerde heruitgave van zijn gevangenisdagboek Tegen de muur. Er was immers tijd genoeg om te componeren, te dichten, te tekenen en schilderen, aan sport te doen, houtsnijwerk te (leren) maken en zelfs radio te maken.

Repressie en ontspanning

Wat de gevangenen tijdens de repressie allemaal uitstaken in de zeeën van vrije tijd die ze hadden tijdens hun hechtenis, is het voorwerp van een bijzondere tentoonstelling in het ADVN. In dat Archief en Documentatiecentrum voor het Vlaams-nationalisme wordt een kleurrijke selectie van een ruime selectie getoond vanaf 28 april tot einde september. Elders op Doorbraak kunt u meer lezen over het verblijf in de kampen en deze tentoonstelling.

Doorbraak biedt u de mogelijkheid deze tentoonstelling begeleid door de curatoren te bezoeken. Voordien krijgt u een blik achter de schermen van het ADVN, om zo die unieke archiefinstelling te leren kennen. En alvorens Doorbraak-auteur en ADVN-voorzitter u uitnodigt voor een drankje, krijgt u een panelgesprek over de repressie en de kampen van Jean-Pierre Rondas met Björn Rzoska.

Nocturne

Wat? Een begeleide rondleiding in het ADVN en de tentoonstelling Gemaakt achter prikkeldraad

Wanneer? XX juni 2019, om 19.30 uur.

Waar? ADVN, Lange Leemstraat 26, 2018 Antwerpen. Parkeren kan in de ondergrondse garage ‘Nationale Bank’ in de Britselei 1 (Indigo). Trams 7, 8, 10, 13, 14 en 40 stoppen vlakbij.

Voor deze avond vragen we u zich hieronder in te schrijven. Voor de hele avond vragen we u wel 20 euro; ‘Vrienden van Doorbraak’ betalen 10 euro.

Posted on

‘Na het journaal volgt het nieuws’-tournee

‘Mediakritiek zou an sich eigenlijk overbodig moeten zijn, want de media zijn de zelfverklaarde waakhonden van de democratie. In werkelijkheid moeten we ze zelf heel de tijd in ‘t oog houden, die journalisten, en hebben wij er een volle dagtaak aan. De waarheid is wat de lichtgelovige lezer/luisteraar/kijker voor waarheid wil kopen, zo lijkt het devies wel.’

Vorige week stelden we Na het journaal volgt het nieuws voor, het nieuwe boek van Johan Sanctorum. Een gevulde theaterzaal in Wemmel reageerde enthousiast op de lezing van Sanctorum en op het aansluitende gesprek met Luckas Vander Taelen.

Na het boek — waarover u hier vindt — is er nu ook de lezingenreeks. Sanctorum trekt het Vlaamse land rond met zijn boek en zijn boodschap over de teloorgang van de Vlaamse media. Tijdens zijn lezing fileert hij de mainstream media en onderzoekt hij hoe het zover gekomen is. Hij gaat ook na of er beterschap in het verschiet zit. Met de laatste onderzoeken naar de politieke voorkeuren van journalisten in het achterhoofd, kunnen we al verklappen dat Sanctorum de toekomst van de bestaande media niet rooskleurig inziet. Maar er is hoop

Lezing in uw buurt

Een voorlopig overzicht van de lezingen over Na het journaal volgt het nieuws:

  • 11/4/2019 – 20u: Dilbeek, – Marnixring, restaurant De Kapblok, Ninoofsesteenweg,  220 – 1700 Dilbeek (besloten evenement)
  • 25/4/2019 – 20u: Antwerpen,- KVHV, Universiteit Antwerpen, Rodestraat 14 Antwerpen
  • 4/5/2019 – 20h: Heers (Limburg): Buurthuis Hall 40, Paardskerkhofstraat 20, 3870 Heers
  • 6/5/2019 – 19u: Kontich – Brandtpunt – De Jachthoorn te Kontich. Meer info en inschrijven: [email protected] — vooraf inschrijven en betalen is verplicht
  • 23/5/2019 — 20u: Antwerpen — Vlaamse Volksbeweging provincie Antwerpen, EcoHuis, Turnhoutsebaan, Borgerhout
  • 6/6/2019 – 11u: Strombeek-Bever – Lunchcauserie ORCA (besloten evenement)
  • 13/6/2019 – 20u: Lochristi – Marnixring Bloemenland (besloten evenement)
  • 8/10/2019 – 20u: Merksem – Davidsfonds – Parochiecentrum De Cluyse,  Kerkhofblommestraat 1, 2170 Merksem
  • 15/11/2019 – 20u: Brugge – Vereniging van Vlaamse Academici -locatie nog te bepalen

Lezing boeken

Geen lezing in uw buurt? Wil u met uw vereniging een boeiende avond inplannen over de media in Vlaanderen? Boek Johan Sanctorum vandaag nog en neem contact op met hem: [email protected]. Technische vereisten: een beamer (projector) en een scherm. En een tafel om boeken te verkopen en te signeren. Want u wil toch graag een gesigneerd exemplaar mee naar huis nemen?

Het boek

Toch geen tijd om een lezing bij te wonen? Maar u wil wél het boek lezen? Snel u naar uw vertrouwde boekhandel of bestel het meteen  in de Doorbraak webwinkel.

Posted on

Boekvoorstelling Theo Francken & Joren Vermeersch ‘Migratie in 24 vragen en antwoorden’ – 29 april

Continent zonder grens is tot dusver een immens succes. Van de Nederlandse titel werden al 11.500 boeken verkocht. Maar er blijven heel wat vragen bestaan over migratie en asiel. Dit nieuwe boek, dat Theo Francken opnieuw schreef met Joren Vermeersch, biedt op die vragen gevatte antwoorden.

Nieuw boek over migratie

Meer dan 1,9 miljoen mensen migreerden over de jaren heen naar ons land. Op amper een halve eeuw tijd heeft migratie onze hele maatschappij diepgaand veranderd.

Waar komen al die mensen vandaan? Brengt migratie ons land welvaart, dan wel meer armoede? Waarom verloopt het terugsturen van uitgewezen mensen zo moeilijk? En kunnen we die dubbele nationaliteit echt niet afschaffen? Dit is slechts een greep uit vele vragen die leven bij burgers over migratie.

In dit boek behandelen Theo Francken en Joren Vermeersch 24 van die pertinente vragen. Vragen over asiel en gezinshereniging, over terugkeer en regularisering, over de impact van migratie op onze sociale zekerheid en de discussie over het Marrakeshpact, die leidde tot de val van de regering-Michel I. Antwoorden doen ze zonder schroom, steunend op een schat aan kennis, opgedaan door jarenlange beleidservaring op het migratiedomein. Ze verbloemen geen feiten en doen werkbare voorstellen voor de toekomst. Daarbij gaan ze geen taboe uit de weg.

Boekvoorstelling

Wanneer? Maandag 29 april, om 20u00

Waar? Theaterzaal van De Warandepoort, Markt 7, 3080 Tervuren

Wat? Burgemeester Jan Spooren van Tervuren verwelkomt. Prof. Mark Elchardus (VUB), bekend om zijn kritische columns in De Morgen leidt in.  Doorbraak-hoofdredacteur Pieter Bauwens gaat in gesprek met auteurs Theo Francken en Joren Vermeersch. Nadien krijgt u een drankje aangeboden.

Inschrijven vooraf is gratis, maar wel verplicht.

Kan u er niet bij zijn?

Dat is heel jammer. Maar u kan het boek hier al bestellen. Het wordt u dan toegestuurd na de voorstelling.

Inschrijven via Doorbraak.be
Posted on

Bloei of ondergang van het Vlaamse onderwijs? – Colloquium 14 mei

Hoe staat het met het Vlaamse onderwijs? Iedereen ligt er wel wakker van. Ondernemers niet het minst. Zij zoeken geschikte mensen om arbeidsplaatsen te bemannen en bevrouwen en zo economische groei te creëren. Maar levert ons onderwijs nog de juiste mensen af voor de kenniseconomie van vandaag en morgen? Het onderwijspeil gaat achteruit, en dat heeft gevolgen voor de Vlaamse economie. Wat hebben werkgevers nodig, en hoe moet het onderwijs zich daarop afstemmen? Moet het peil omhoog, biedt een brede gemeenschappelijke eerste graad soelaas, primeert gelijkheid en is zittenblijven of huistaken maken écht een taboe?

Pro Flandria, netwerk van ondernemers en academici, organiseert samen met Doorbraak een colloquium op 14 mei over het belangrijkste product van Vlaanderen: onze grijze hersencellen. We zoeken die avond samen met enkele kenners van zaken naar de kerntaken van het onderwijs, en hoe die kunnen worden aangescherpt. U bent van harte uitgenodigd.

Wanneer?

Dinsdag 14 mei, 20u00

Programma

19.30u: ontvangst

20u00: welkom door Kurt Moons, voorzitter Pro Flandria

20u10: prof. dr. Wouter Duyck (UGent): Kerntaken voor het secundair onderwijs

20u40 u:  Jan Denys (Randstad): Doorstroming van het secundair onderwijs naar het werkveld

21.00 u prof. dr. Koen Debackere (KU Leuven): Kerntaken en uitdagingen voor het Hoger Onderwijs versus de hoge noden van het werkveld

21u30: nabespreking met de drie sprekers (moderator: Karl Drabbe, Doorbraak)

22u00: receptie

Plaats

Zaal De Geuzen, Utopia 1, 9300 Aalst; bereikbaar langs Graanmarkt en Peperstraat.

Station Aalst op 250 m; parking De Post op 200m.

Inschrijving

Colloquium + receptie: € 25; € 15 voor Vrienden van Doorbraak, leden Pro Flandria, schooldirectieleden en leerkrachten op vertoon van lerarenkaart.

Er zijn slechts 90 plaatsen; de datum van betaling bepaalt de volgorde van de inschrijving.

Inschrijven via Doorbraak.be
Posted on

Boekvoorstelling Assita Kanko: ‘Omdat je een meisje bent’ – 23 april

Assita is vijf jaar oud en woont op het platteland in Burkina Faso. Ze voelt dan al dat haar broers anders worden behandeld; ze hebben meer vrijheden en moeten minder klusjes doen. Op een ochtend brengt haar moeder haar naar een verlaten huisje. Daar ziet ze drie oude vrouwen en enkele kleine, angstige meisjes in tranen. Kleine Assita weet nog niet wat haar te wachten staat, maar één ding is zeker: zij zal hier niet ongedeerd uitkomen.

De pijn vergeet ze nooit. Maar ze leerde opnieuw rechtstaan en herwon haar waardigheid. Vandaag is Assita een trotse Vlaamse vrouw die tegen alle vormen van vernedering, verdrukking en achteruitsteling strijdt. Opdat elke vrouw het respect krijgt dat ze verdient.

Omdat je een meisje bent is Assita Kanko’s getuigenis. In een directe, ontroerende en inspirerende stijl vertelt ze het drama dat miljoenen vrouwen ondergingen; een lot dat nog steeds miljoenen kleine meisjes over de héle wereld ondergaan. Omdat de stilte doorbreken de eerste stap is naar het uitbannen van vrouwelijke genitale verminking en het realiseren van zelfbeschikkingsrecht.

Over het boek

Assita

‘De auteur beschouwt de titel ook als een betoog en een levensopgave. Om haar verwerking van dit trauma beschouw ik Assita Kanko als een dame van grote klasse. Haar boek heeft enorme indruk gemaakt. Ze zet zich met veel energie in om het lot van meisjes en vrouwen waar ook ter wereld te verbeteren.’ — wijlen Etienne Vermeersch

Boekvoorstelling

Wat? Burgemeester Luc Deconinck van Sint-Pieters-Leeuw leidt in. Vervolgens praat auteur Assita Kanko over haar boek. Naar goede traditie rondt Doorbraak-uitgever Karl Drabbe af.

Nadien krijgt u een drankje aangeboden in de bar en is er tijd en ruimte het boek te kopen en te laten signeren.

Wanneer? Dinsdag 23 april 2019, 20.00 uur

Waar? OC De Merselborre, Schaliestraat 2, 1602 Vlezenbeek (Sint-Pieters-Leeuw). Parkeren kan o.m. voor de deur of in de straten rondom.

Kunt u de boekvoorstelling niet bijwonen, dan kan u hier al het boek bestellen. Dat wordt u dan kort na 23 april toegestuurd.

De boekvoorstelling bijwonen kan gratis, maar inschrijven is hieronder verplicht.

Inschrijven via Doorbraak.be
Posted on

Boekvoorstelling ‘Na het journaal volgt het nieuws’

Sorry, due to an error, we are unable to fulfill your request at the moment. You may want to contact your administrator or service provider with more details about what action you were performing when this occurred.

API permission check failed for Event/get call; insufficient permission: require access CiviCRM and access CiviEvent and view event info

Terug naar startpagina.

Posted on

Boekvoorstelling ‘Tegen de muur’ – Ongecensureerd repressiedagboek

Sorry, due to an error, we are unable to fulfill your request at the moment. You may want to contact your administrator or service provider with more details about what action you were performing when this occurred.

API permission check failed for Event/get call; insufficient permission: require access CiviCRM and access CiviEvent and view event info

Terug naar startpagina.

Posted on

Franse Revolutie & Theodore Dalrymple

Wat de Franse Revolutie en Theodore Dalrymple gemeen hebben? Weinig. Of het moet zijn dat Dalrymple niet echt een fan is voor de Grote Gelijkmakerij van 1789. Net als Edmund Burke, die zowat de stamvader van het conservatisme mag genoemd worden.

Op 14 juli dit jaar wordt de 230ste verjaardag gevierd van de Franse Revolutie. En het ideologische debat over cultuur of politiek is Burke, die kritische reflecties noteerde bij de Franse Revolutie, niet meer weg te slaan. Dat is de verdienste van N-VA-voorzitter Bart De Wever, althans toch in Vlaanderen. In de anglosphere was Burke altijd al aanwezig, en in Nederland werd in het jaar 2000 nog een heuse Edmund Burke Stichting boven de doopvont gehouden door onder anderen Paul Cliteur.

Twee jaar terug publiceerde Doorbraak een boek met een bloemlezing uit Edmund Burkes Reflections on the Revolution in France. Onze Marc Vanfraechem selecteerde en vertaalde. En Theodore Dalrymple, de Britse psychiater die De Wever in het verleden ook vaak citeerde, zorgde voor een uitgebreide inleiding. Daarin actualiseerde hij Burke en roept hij op de Britse (Ierse) politicus en filosoof vaker ter hand te nemen. De bloemlezing helpt daarbij, omdat de belangrijkste politieke en culturele passages hierin zijn opgenomen. De meest relevante om politiek vandaag te begrijpen.

We zetten het boek vanaf vandaag 14 februari in de etalage voor 10 euro (excl. verzendkosten). Valentijn heeft daar overigens weinig mee te maken.