Geplaatst op

Het wonderlijke ‘kijkboek’ van Erwin Vanmol

Op een goeie dag nu meer dan twintig jaar geleden, zo stel ik me voor, moet Erwin Vanmol beslist hebben het politiek correcte gezag en gezaag links te laten liggen, en de rechtse, niet-correcte kant op te gaan. Maar dan wel op de gedisciplineerde wijze die hij in het leger had geleerd. Op die goeie dag, zo denk ik dan,  maakte hij tegelijkertijd twee fundamentele keuzes. Om zijn doel te bereiken moest hij eerst en vooral cartoonist worden. En ten tweede moest alles wat hij als dusdanig zou maken en tekenen, fout zijn. Incorrect. De foute Vanmol was geboren.’ (Jean-Pierre Rondas)

De beste – kwatongen beweren dat ze niet bestaan – cartoons van de ‘foute’ Vanmol zijn nu gebundeld in Vanmol’s hoop. Niet alleen toont dit boek de evolutie van een cartoonist, maar het is ook een reis terug door de tijd. Het is niet alleen een opsomming van gebeurde feiten, maar ook een terugblik naar hoe we tegen de dingen aankeken.

Daarbij tekenden ook opiniemakers allerhande present én enkele van de vaak door Vanmol geviseerde politici. Ze leverden allen een bijdrage bij een cartoon naar eigen keuze. Dat sommigen ook met de inktpotten – zonder bloemen dus – in de richting van Vanmol gooiden, mag dan ook niet verbazen. Vanmol’s hoop bevat ongecensureerde teksten van: Pinar Akbas, Meyrem Almaci, Karel Anthonissen, Pieter Auwaerts, Pieter Bauwens, Tinneke Beeckman, Wouter Beke, Jan Callebaut, Greet Claes, John Crombez, Jean-Marie Dedecker, Koenraad Elst, Theo Francken, Tom Van Grieken, Christian Laporte, Michael Lescroart, Jan De Meulemeester, Gwendolyn Rutten, Hendrik Vuye & Veerle Wouters en Bart De Wever. Rik van Cauwelaert leidt in, en Jean-Pierre Rondas neemt het moedige midden voor zijn rekening.

Dit unieke boek telt ongeveer 400 cartoons van Erwin Vanmol en is niet louter een caleidoscoop van vergane jaren. Het is bovenal een prachtig kijkboek dat menige donkere winteravonden zal kleuren.

Vanmol’s hoop verschijnt op 7 november. Het boek kost €24,95. Maar u kan nú al hier intekenen. U krijgt het boek dan – zonder verzendkosten – toegestuurd in diezelfde week.

Advertentie