Geplaatst op

‘Het Auschwitz-gen’: boekpresentatie en museumbezoek

Op 27 januari zal het 75 jaar geleden zijn dat het naziconcentratiekamp Auschwitz werd bevrijd. Op 8 mei herdenken we de 75ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog. De vrijlating van de laatste nog in levende zijnde Joden, stond gedurende decennia op ons netvlies gebrand. ‘Nooit meer Auschwitz’, klinkt het sindsdien. Lessen geschiedenis, burgerschapslessen, boeken, tv-series, documentaires en films zorgen al decennia voor de nodige lering en opvoeding. Nooit zouden we ons nog tot antisemitisme of Jodenhaat verlagen. En toch is het antisemitisme nog onder ons, zelfs meer dan ooit tevoren. André Gantman — hij had nooit geboren mogen worden — waarschuwt hiervoor en vecht er tegen. Daarover gaat zijn nieuwe boek: Het Auschwitz-gen.

Doorbraak stelt dit boek voor op de meest symbolische plek in het land wat Jodenhaat betreft: de Dossinkazerne. Vandaar werden er 25.274 Joden en 354 Roma en Sinti weggevoerd naar Auschwitz-Birkenau en enkele kleinere kampen. Bij de bevrijding van de kampen waren er nog maar 1395 van hen in leven.

Wat?

Diane Verstraeten, voorzitter van het bestuur van het Memoriaal Museum Kazerne Dossin leidt in. Bart De Wever, historicus en burgemeester van Antwerpen leidt het panelgesprek in dat De Tijd-columnist Rik van Cauwelaert heeft met auteur André Gantman. Uitgever Karl Drabbe rondt de presentatie af en nodigt uit voor een drankje.

Wanneer?

Zondag 19 januari, 20.00 uur

Voor het geleide bezoek aan de permanente tentoonstelling of een vrij, individueel bezoek aan de gelegenheidstentoonstelling, bent u vroeger welkom. (Zie lager.)

Waar?

Goswin De Stassartstraat 153, 2800 Mechelen

Parkeren doet u best in de nabije ondergrondse parking Tinel: Edgard Tinellaan 6.

Uniek bezoek aan museum of tentoonstelling

Vrienden van Doorbraak krijgen de unieke gelegenheid om het museum vooraf te bezoeken met een gids. Daarvoor dient u wel om 17:00 uur stipt aanwezig te zijn. De gidsbeurt duurt anderhalf uur. U hebt dan nog de tijd in de buurt iets te gaan eten bijvoorbeeld, of om de stad te verkennen, alvorens de boekpresentatie begint. Er is plek voor vier groepen, van elk 20 bezoekers. Dus maximaal 80 Doorbraak-lezers kunnen we hierop uitnodigen. Schrijf u hiervoor onderaan op deze pagina in. Wees er snel bij!

Wil u op eigen houtje de tijdelijke tentoonstelling bezoek, dan kan dat uiteraard. Het museum zal die zondag uitzonderlijk later open zijn, speciaal voor Doorbraak. U moet zich hiervoor wel vooraf inschrijven.

Praktisch

Wil u een van deze activiteiten bijwonen, bent u absoluut verplicht zich in te schrijven. Dat kan tot en met 14 januari. Voor de boekvoorstelling en de tijdelijke tentoonstelling na 17u00 kunnen wij maximaal 250 bezoekers toelaten. Voor het geleide bezoek maximum 80. Wees er dus tijdig bij!

Het boek

Geraakt u niet op de boekvoorstelling, maar wil u wel het boek kopen? Dan kan u dat alvast hier bestellen, in onze webwinkel. U krijgt het boek kort na de boekpresentatie thuis toegestuurd.

[civicrm component=”event” id=”94″ action=”register” mode=”live” hijack=”0″]