Grenzen | Luc Boeva

€ 29,95
Inclusief belasting

Wat zijn grenzen? Hoe ontstonden ze? Hoe evolueerden ze door de geschiedenis? Een historische gids bij de studie van grenzen.

Aantal

Territoriale grenzen zijn doorgaans het resultaat van een historisch proces. Grenzen behoren ook tot de praktijken en narratieven waarmee de identiteit van sociale groepen wordt gevormd. Het territoriale is daarbij fundamenteel voor het nationalisme, met grenzen als vloeiende, dynamische en tijdelijke producten van menselijk denken en handelen in relatie tot een als nationaal bestempeld territorium.


Dit boek biedt een handige gids bij grenzen: wat zijn ze en wat is hun relatie met identiteit en territorium? Hoe evolueerde de beschrijving van de belangrijkste vormen van de grenzen tussen politieke entiteiten? Hoe werden ze op kaart gezet? Luc Boeva analyseert de geschiedenis van grenzen op elk continent, met bijzondere aandacht voor België en de grenzen van Vlaanderen. Daarbij doet hij uiteraard een beroep op de historische en politieke geografie.

Grenzen biedt een inleiding tot de limologie, de studie van grenzen. Is de grens niet de vruchtbaarste plek om kennis te verwerven, zoals de Duitse theoloog-filosoof Paul Tillich schreef?